This post is also available in: English
Wat zijn indicaties om naar de podotherapeut te gaan?
Indicaties podotherapie
Hoe belangrijk de voetgezondheid voor het totale welbevinden is, beseft men meestal pas als er klachten optreden.
Bij voetklachten, maar ook bij vermoeide benen, branderige voetzolen of zelfs knie-, heup- en rugklachten, is het raadzaam om uw voeten te laten controleren. De menselijke voet is een zeer complex lichaamsdeel dat veel taken voor de lichaamsstatica en –beweging heeft. Door aanleg, eenzijdige belasting en ongeschikt schoeisel kunnen voetproblemen optreden.
Bij langdurige en eenzijdige belasting onder niet optimale condities vraagt echter veel van spieren en gewrichten. (Intensieve) sportbeoefening belast voeten, enkels en knieën in hoge mate. Met optimale sportschoenen en aangemeten sportzolen kunnen mogelijke verkeerde ontwikkelingen zeer goed worden tegengegaan.
Ondanks de voor u meest geschikte (sport)schoen kan het loopcomfort veelal verbeterd worden door middel van individueel aangemeten zolen.
Tevens kan er bij reumapatiënten veelal direct pijn worden verminderd, terwijl bij diabetici wonden aan de voet door overdruk vermeden kunnen worden.
Nu volgt een overzicht van mogelijke indicaties voor de podotherapie op verwijzing van de huisarts, aangezien deze klachten wekelijks bij de podotherapeut worden behandeld.
Klachten aan de de heup/bekken/lage rug


- Controleren op beenlengteverschil, indien nodig een hakverhoging ter compensatie.
- Een afwijkende stand en/of functie van de voeten heeft invloed op de stand en functie van het bekken en de wervelkolom. Opheffen van de oorzaak met corrigerende podotherapeutische zolen.
- Bij onvoldoende demping tijdens het lopen schokdempende podotherapeutische zolen toepassen.
- Schoenadvies

4. Snapping hip
Klachten aan de knie/bovenbeen





De oorzaak ligt vaak in het “ontsporen” van de knieschijf, het te veel naar binnen kantelen van de middenvoet (overpronatie tarsale complex) al dan niet gepaard met het naar binnen staan van het hielbeen (calcaneovalgus) kunnen deze ontsporing veroorzaken/versterken. Bij afwijkende stand en/of functie van de voeten zijn corrigerende podotherapeutische zolen geïndiceerd.

Klachten aan de enkel/onderbeen
1. Pijnklachten t.h.v. de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen (Achillodynie)




Opheffen van de oorzaak (meestal het te veel naar binnen kantelen van de middenvoet (overpronatie tarsale complex) al dan niet gepaard met het naar binnen staan van het hielbeen (calcaneovalgus)) taping vooral bij acute klachten, maar meestal corrigerende podotherapeutische zolen en schoenadvies.
Klachten aan de voet
Huid





Tenen

2. Chronisch uit de kom gaan (subluxatie) van tenen
3. Beenuitwas(exostosen/osteofyten)
4. Hamertenen/ klauwstand tenen
5. Over elkaar heen liggen van tenen (supra/infraductie digiti)
6. Wintertenen (perniosis/ fenomeen van Raynaud)
Voorvoet
1. Ontsteking gewrichtskapsel t.h.v. overgang middenvoetsbeentje en teen (capsulitis MTP-gewricht)
2. Doorgezakte voorvoet (pes transversus)
3. Beenuitwas (exostosen/osteofyten)
4. Verdikking (met name) in een pees (ganglion)



8. Uitstralende pijn/ “doof” gevoel aan binnenzijde van de grote teen (Joplin’s neuroma/compressie-neuropathie van de nervus plantaris medialis aan de mediale zijde van het MTP-1)



12. Slijmbeursontsteking t.h.v. het uiteinde van het kleinste middenvoetsbeentje (tailors bursitis aan de laterale zijde van het caput metatarsale 5, vaak met varisatie van digitus 5, abductie van het os metatarsale 5 en exostosevorimg)
13. Zandteen of volleybalteen
Middenvoet




De pijn kan op zeer verschillende plaatsen aan de voet optreden, vooral aan de buitenzijde van de voet. Daarnaast komen ook frequent klauw- of hamertenen voor en pijn onder de voorvoet.

Achtervoet


3. Zenuwbeknelling van de zenuw “nervus peroneus superficialis” (compressie-neuropathie van de nervus peroneus superficialis)




